album    
         

 

 

   
   

Guido Gezelle, Paul Van Ostaijen, Michel Seuphor, Woordmuziek, De Prentenier, 1996

 

   
       
   


Guido Gezelle, Paul Van Ostaijen, Michel Seuphor, Woordmuziek, De Prentenier, 1996

 

   
   

Guido Gezelle, Paul Van Ostaijen, Michel Seuphor, Woordmuziek, met een keuze uit de gedichten van de drie auteurs, en een ets van Michel Seuphor, verscheen in 1996.

Woordmuziek verscheen in een oplage ven 30 exemplaren, en werd gedrukt door Ronald Ergo op de handpersen van grafisch atelier De Schalmei. Henri Hemelsoet drukte de etsen. Afmetingen 26 x 36 cm.

 

In 2004 organiseerde de Koninklijke Bibliotheek van België een tentoonstelling van bibliofiele boeken die tussen tussen 1991 en 2003 verschenen. Van Ronald Ergo (De Prentenier) werden vijf uitgaven weerhouden, waaronder de uitgave Woordmuziek, met een keuze uit de gedichten van Guido Gezelle, Paul Van Ostaijen en Michel Seuphor.

In de catalogus die bij de tentoonstelling verscheen wordt Woordmuziek als volgt omschreven:

Een keuze gedichten uit het verzameld werk van Guido Gezelle, Paul van Ostaijen en Michel Seuphor. Linosneden met portretten van de schrijvers door Ronald Ergo. Deze laatste schilderde ook drie composities. Seuphor maakte de ets, Greet Ergo zorgde voor de linosnede, gemaakt naar een tekening van Hermanus Berserik. Henri Hemelsoet drukte de ets en de linosneden. De samenstelling gebeurde door Jan D'Haese en Ronald Ergo. De tekst over Seuphor en de beschouwing over de drie dichters en hun 'woordmuziek' is van Jan D'Haese. Verder is een tekst van August Vermeylen over de Vlaamse taal toegevoegd. De tekst werd handgezet uit de Plantin, de Garamond, de Hollandse Mediaeval en de Bodoni en gedrukt op de handpers van het grafisch atelier De Schalmei te Oostakker. 25 exemplaren op Kozo en 5 exemplaren op gespikkelde Kozo. Rond de bladen zit een kartonnen Japanse band bekleed met blauw papier met daarop de namen van de drie dichters op een geschilderd velletje. Het geheel zit in een zwarte kartonnen doos met alweer op een geschilderd etiket de titel van het werk en de naam van de uitgever. Alle boeken zijn verschillend geïllustreerd. Ontwerp en uitvoering door Ronald Ergo. Van deze bundel kwamen slechts de exemplaren 1 tot 5 in de handel. Ex. 3/5, gesigneerd door RonaId Ergo.

Choix de poèmes en néerlandais de Guido Gezelle et de Paul van Ostaijen et d'écrits en français de Michel Seuphor, illustré des portraits des écrivains gravés sur lino par Ronald Ergo, de trois compositions peintes sur papier par le même, d'une linogravure de Greet Ergo d'après un dessin d'Hermanus Berserik et d'une eau-forte par Michel Seuphor. Henri Hemelsoet a tiré les linogravures et l'eau-forte. Avec une étude sur Seuphor et une réflexion sur les trois poètes par Jan D'Haese, ainsi qu'un texte d'August Vermeylen sur la langue flamande. Texte composé à la main en caractères Plantin, Hollandse Mediaeval et Bodoni et imprimé sur papier Kozo sur la presse à bras de l'atelier graphique De Schalmei; les feuillets sont reliés à la japonaise. Reliure de carton recouvert de papier bleu aux nuances délicates avec les noms des poètes sur un papier peint. Dans une boîte de carton noir avec le titre et l'éditeur sur une pièce de papier peint. Tirage à 25 exemplaires sur Kozo et 5 exemplaires sur Kozo moucheté. Tous les exemplaires sont illustrés d'une façon différente. Seuls les exemplaires 1 à 5 sont dans le commerce. Ex. 3/5, signé par Ronald Ergo.

 

 

   
   

 

       

 

 

 
Woordmuziek, opbergdoos

 

 

Opbergdoos open    
 

 

 

     

 

 

 
 

 

 

     

 

 

 
 

 

 

     

 

 

 
 

 

 

     

 

 

     
 

 

 

     
 
   

[1] Koninklijke Bibliotheek van België : Belgische bibliofiele uitgevers (1991-2003). Tentoonstelling Nassaukapel, 2004
De afdeling Oude en kostbare drukwerken heeft in 1996 een tachtigtal uitgevers uitgekozen die in de marge van het commerciële circuit actief zijn. De tentoonstelling stelt één of meerdere werken van deze uitgevers voor. Het gaat om uitzonderlijke boeken die de bibliotheek tussen 1991 en 2003 heeft verworven. De Prentenier (Gent) was vertegenwoordigd met drie werken, waaronder Falaise et le Grand Pacifique, met gedichten en twee gesigneerde etsen van Michel Seuphor, verschenen bij De Prentenier in 1996, en het hierboven beschreven Woormuziek.

De uitgaven van De Prentenier met Michel Seuphor maken deel uit van de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
In 2001, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de geboortedag van Michel Seuphor, werd naast de overzichtstentoonstelling in het Hessenhuis, een kleine tentoonstelling over de literaire uitgaven van Seuphor georganiseerd in de Stadsbibliotheek Antwerpen.
Alle uitgaven die Ronald Ergo met Michel Seuphor realiseerde, maakten deel uit van deze tentoonstelling Seuphor, ook Woordmuziek. (cat.).

Catalogus bij de tentoonstelling Michel Seuphor in de Stadsbibliotheek Antwerpen, 8 september - 21 oktober 2001 / tekst en samenstelling:  Bram Daverveldt. - Antwerpen : Stadsbibliotheek Antwerpen, [2001]. - 56 p. : ill.; 20 x 20 cm