album    
         

 

 

   
   
Michel Seuphor, Falaise et le Grand Pacifique, De Prentenier, 1996

Michel Seuphor, Falaise et le Grand Pacifique, 1996

 

   
       
   


Michel Seuphor, Falaise et le Grand Pacifique, De Prentenier, 1996

 

   
   

Michel Seuphor, Falaise et le Grand Pacifique, met gedichten en twee gesigneerde etsen van Michel Seuphor, verscheen in 1996.

Falaise et le Grand Pacifique verscheen in een oplage ven 20 exemplaren, en werd gedrukt door Ronald Ergo op de handpersen van grafisch atelier De Schalmei. Henri Hemelsoet drukte te etsen. Afmetingen 35 x 48 cm.

In 2004 organiseerde de de Koninklijke Bibliotheek van België een tentoonstelling van bibliofiele boeken dietusen 1991 en 2003 verschenen. Falaise et le Grand Pacifique was een van de vijf uitgaven waarmee Ronald Ergo op deze tentoonstelling vertegenwoordigd was (nummer 100). In de catalogus staat te lezen:

Dit werk van Michel Seuphor bevat uittreksels uit het gelijknamige boek dat in 1988 verscheen en is met twee door Seuphor gesigneerde etsen verrijkt. De gebruikte letters zijn met een diep grijs gezet, dikke zwarte punten doen dienst als sluitvignet. De tekst is handgezet uit de Plantin en de Hollandse Mediaeval en gedrukt op de handpers in het grafisch atelier De Schalmei te Oostakker. Ontwerp en uitvoering zijn van Ronald Ergo. Henri Hemelsoet drukte de etsen en Johan en Magda van Houcke zorgden voor het bindwerk. Bradelband van koningsblauw linnen met op het voorplat een stukje beschilderd linoleum waarop de naam van de auteur en de titel zijn gezet. Beperkte oplage van 20 exemplaren genummerd van 1 tot 20, gesigneerd door de uitgever en twee a.p. Ex. 15/20.

100. Michel Seuphor, Falaise et Ie grand Pacifique. (Oostakker), De Prentenier, (1996). [18] r, CO., ill., 48 cm. (Summa lyrica universalis).

Ces extraits de l'ouvrage du même nom publié en 1988 sont illustrés de deux gravures à l' eau-forte signées par Michel Seuphor, au style caractéristique, basé sur l'alternance de lignes parallèles et d'espaces nus. La mise en page est d'une belle ampleur, les caractères typographiques sont tirés dans un gris soutenu, des points noirs jouent au cul-de-lampe. Texte composé à la main en Plantin et Hollandse Mediaeval et imprimé par R. Ergo sur sa presse à bras dans l'atelier De Schalmei. La conception et la réalisation sont de Ronald Ergo, le tirage des eauxfortes est de Henri Hemelsoet, la reliure de Johan et Magda van Houcke. Reliure bradel de toile bleu roi ornée sur le plat supérieur d'une plaque de linoléum peinte à la main avec le nom de l'auteur et le titre. Tirage limité à 20 exemplaires numérotés de 1 à 20, signés par l'éditeur et de deux e.a. Ex. 15/20.[1]

 

   
   

 

       

 

 

     
 

 

 

     
 
   

[1] Koninklijke Bibliotheek van België : Belgische bibliofiele uitgevers (1991-2003). Tentoonstelling Nassaukapel, 2004
In 1991 organiseerde de Koninklijke Bibliotheek van België een tentoonstelling van bibliofiele boeken die tussen 1985 en 1990 in België verschenen' en die werden gedeponeerd of door het Wettelijk Depot werden aangekocht. Deze tentoonstelling toonde publicaties van achtentwintig uitgevers. Inmiddels hebben sommigen hun activiteiten gestopt en verkoos een aantal van hen andere wegen te bewandelen, maar ook veel nieuwe uitgevers maakten hun opwachting. De afdeling Kostbare Werken wenste de ontdekkingsreis in deze wereld van bibliofiele uitgevers voort te zetten en selecteerde er ditmaal tachtig. Ze worden vertegenwoordigd door honderdvijfentwintig boeken die tussen 1991 en 2003 verschenen.
De afdeling Oude en kostbare drukwerken heeft een tachtigtal uitgevers uitgekozen die in de marge van het commerciële circuit actief zijn. De tentoonstelling stelt één of meerdere werken van deze uitgevers voor. Het gaat om uitzonderlijke boeken die de bibliotheek tussen 1991 en 2003 heeft verworven. De Prentenier (Gent) was vertegenwoordigd met drie werken, waaronder Falaise et le Grand Pacifique, met gedichten en twee gesigneerde etsen van Michel Seuphor, verschenen bij De Prentenier in 1996.